NI1, 24.4.

Šolski sistem v Nemčiji

S šestimi leti gredo otroci v osnovno šolo (die Grundschule). Pri desetih letih izbirajo med tremi vrstami srednjih šol: HauptschuleRealschule in Gymnasium.

​​Hauptschule obiskujejo učenci med 10. in 15. letom starosti (od 4. do 8. razreda). Na koncu izobraževanja v tej vrsti šole učenci prejmejo spričevalo, s katerim se lahko vpišejo na strokovno šolo, ki traja do 18. leta.

Realschule omogoča izobraževanje učencem med 10. in 16. letom. Na koncu izobraževanja v tej vrsti šole učenci dobijo spričevalo, s katerim se lahko vpišejo na strokovno šolo ali gimnazijo.

Gymnasium obiskujejo dijaki do 13. razreda (učenci med 10. do 19. letom starosti), po zaključku te šole pa dijaki prejmejo srednješolsko spričevalo, imenovano Abitur, ki jim omogoča, da svoje izobraževanje nadaljujejo na univerzi.

Ocene (die Schulnoten)

V Nemčiji ocenjujejo z ocenami od 1 do 6, pri čemer je 1 najboljša ocena, 6 pa najslabša. (V Avstriji imajo ocene od 1 do 5, tudi tam je 1 najboljša ocena; v Švici pa je najboljša ocena 6).

Poletne počitnice trajajo v Nemčiji 6 tednov, vendar pa se ne začnejo za vse otroke istočasno. V Hamburgu se npr. začnejo julija, v Münchnu pa v začetku avgusta.

Preberi si še besedilo na strani 72 v učbeniku (zeleno polje – Schule in Deutschland) in oglej si video.

 

 

 

Ta vnos je bil objavljen v NI-izbirni. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja